2016: De welwillenden

2016: De welwillenden

Guy Cassiers waagt zich aan De Welwillenden van Jonathan Littell over de Jodenvernietiging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij zijn verschijnen in 2006 lokte het boek heftige reacties uit. Littell laat ons inzien dat het Derde Rijk niet bevolkt was met monsters, maar met gewone burgers. Door het nationaalsocialisme schoven ze op  in de richting van de totale waanzin. Littell trekt de lezers mee in het hoofd van de beulen.
Met De welwillenden gaat Guy Cassiers de confrontatie aan met de donkerste kant van het menselijke gedrag. Hoe is dit in het hart van Europa kunnen gebeuren? Welke ideologische en sociale transformaties hebben dit geweld doen ontstaan? De wankele politieke basis van Europa en de opkomst van extreemrechtse partijen geven aan dit project een bijzondere urgentie.
Het ensemble van Toneelhuis wordt versterkt met vijf acteurs van Toneelgroep Amsterdam, die samen een carrousel van personages rondom Max Aue (gespeeld door Hans Kesting) in gang zetten. De welwillenden  reist naar verschillende Europese theaters en festivals.