2010: Onder de Vulkaan

2010: Onder de Vulkaan

“Kom terug, Yvonne. Ik zal stoppen met drinken, kom bij me terug. Al was het maar voor een dag”, schrijft Geoffrey Firmin, Britse consul in Mexico, aan de vrouw die hem verlaten heeft. Maar hij verstuurt de brief niet. Op 2 november 1938, de Dag van de Doden, stapt ze ’s ochtends vroeg de cantina binnen waar hij de hele nacht heeft zitten drinken. Wat volgt, is een beklijvend gevecht om hun liefde te redden.

Malcolm Lowry baseerde zijn roman Onder de vulkaan deels op zijn eigen leven. Er is geen ander boek in de wereldliteratuur dat zo genadeloos, zo fascinerend, zo schrijnend en met zoveel poëzie het universum van een dronkaard beschrijft.

Het is eind jaren dertig, de wereld staat op ontploffen. Vier mensen — Geoffrey Firmin, de consul, Yvonne Constable, zijn vrouw, Hugh Firmin, zijn jongere broer en Jacques Laruelle, jeugdvriend van de consul — ondernemen een verwoede poging om hun leven betekenis te geven. Voor deze voorstelling maakten Guy Cassiers en co opnames op locatie in Mexico. Josse De Pauw bewerkte de roman tot een theatertekst en speelt een indrukwekkende consul.

“Onder de vulkaan is een daad van moed. (*****)” – Kester Freriks in NRC